Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Amb motiu del cinquè aniversari, "Sense ficció" ha organitzat una jornada acadèmica sobre el món del documental avui i la importància creixent que aquest gènere televisiu està adquirint en la societat actual.

La sessió s’ha fet avui a la sala d'actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, presentada pel director de TV3, Eugeni Sallent, i per la Comissionada per a Sistemes d'Informació i Documentació de la UB, Carina Rey.


Nick Fraser i Joan Salvat

Primer hi ha hagut la ponència “Why Documentary Matter” a càrrec de Nick Fraser, director de "Storyville", de la BBC, un dels programes més prestigiosos i reconeguts a tot el món per la qualitat dels seus documentals. Fraser és també membre de la comissió de projectes documentals de la UER-EBU i, per tant, un dels principals experts en el gènere.

Després Fraser ha participat en una taula rodona amb el director del "Sense ficció", Joan Salvat; el productor independent i president de l'associació de productores catalanes Pro-Docs, Tono Folguera; el director del DocsBarcelona, Joan González, i el director del Màster de Documental de Creació de la UPF, Jordi Balló.

En la seva presentació el director de TV3, Eugeni Sallent ha destacat com a “fet insòlit” el que ha fet TV3 amb el “Sense ficció”, “portar el gènere documental a la primera pantalla i en ‘prime time’, per donar-li més oportunitats”. Sallent, que també ha dit que ha sentit com a seu aquest projecte des de l'inici, ha afegit que “això també és posar en valor el model de producció que fem, que va des dels treballs fets amb recursos interns de la casa; els de producció pròpia fets amb productores; les coproduccions, i els aliens”. I ha assenyalat que “és un bon model que ens permet optimitzar recursos interns i a la vegada fem de motor de la indústria del sector”. De cara al futur, el director de TV3 ha afirmat que “continuarem apostant pel documental i per la internacionalització dels nostres productes, que ens permet mostrar-nos al món i ensenyar-los el talent que hi ha aquí”.

Joan Salvat, que està al capdavant del “Sense ficció” des del seu començament ara fa cinc anys ha dit que per fer documentals l’ingredient bàsic és “passió”, i després cal “paciència, ganes de lluita i il•lusió”. El documental té la funció de mostrar el món tal com és, a través d’històries grans i petites, i en aquest sentit el “Sense ficció” “ens ha permès veure algunes de les grans obres documentals internacionals, però també treballs de realitats més properes que ens marquen com a poble i com a ciutadans.”

Nick Fraser ha fet una ponència en què ha parlat de la necessitat del gènere documental i ha destacat que “ara es consumeix d’una manera diferent i el documental no en pot quedar al marge”. Ha dit que “l’època daurada del documental ha passat... Ara és més difícil finançar projectes...”. D’altra banda, s’ha mostrat preocupat perquè els documentals no es converteixin amb “eines de propaganda”, i per què “les televisions no ens abandonin per altres formats que els donen més diners”. “Els documentals són un bé públic. S’han de protegir i se’ls ha de donar suport. S’hauria d’incorporar com a obligació per a les televisions públiques, programar documentals en prime time”. Fraser ha explicat iniciatives com “Why poverty”, “que ha permès que diferents documentals es veiessin a 71 televisions del món gràcies al sistema de producció”. I també s’ha referit a l’aposta de la BBC per la distribució. La ponència es podrà veure aviat tv3.cat/senseficcio.

Amb aquest acte, "Sense ficció" i TV3 han volgut reflexionar sobre la importància que el gènere documental està adquirint a la societat actual i sobre la demanda pública d'accedir a programes que reflexionin, expliquin i analitzin la realitat més enllà de la immediatesa amb què es transmeten els programes informatius i la velocitat amb què es consumeixen.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'oceanògrafa Josefina Castellví ha rebut aquest dimarts al vespre el premi Català de l'Any 2013. Castellví s'ha imposat en la votació final als germans Roca i l'activista Núria Gispert. La científica és també la protagonista del documental "Els records glaçats", una coproducció de Televisió de Catalunya dirigida per Albert Solé. Justament, després de 18 anys de no haver estat a l'Antàrtida, on hi havia passat una dècada, la microbiòloga hi va tornar per rodar aquest documental, un viatge que ha definit com "el millor regal que m'han fet en tota la vida".


Josefina Castellví i Albert Solé, director del documental protagonitzat per l'oceanògrafa.


Podeu veure el documental si cliqueu aquest enllaç.

Més informació al portal del "3/24"
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El 54è Festival Internacional de Cine de Cartagena d’Índies ha atorgat el premi al millor director de documental a Justin Webster, director anglès que viu a Barcelona, per “Demà moriré” (“Seré asesinado”), la tràgica història de l’advocat Rodrigo Rosemberg, que va ser assassinat a trets prop de casa seva, a Guatemala.El documental "Demà moriré", dirigit per Justin Webster ("FC Barcelona Confidential", "Connexió Madrid") i produït per la productora catalana JWP per a la BBC, ITVS, TVE, TV3 i The Danish Film Institute, ha estat guardonat amb el premi al millor director de documental en el 54è Festival Internacional de Cine de Cartagena d'Índies, celebrat a Colòmbia entre els dies 13 i 19 de maç.

"Demà moriré" va ser seleccionada com una de les 10 pel•lícules "imprescindibles" del 2013 per Indiewire, després de ser estrenada a Toronto i ha fet gira per diferents festivals de cinema i documental internacionals, com Toronto, Lima, Seül, Madrid, Chicago i Denver, i recull crítiques excepcionals.

Entre altres guardons recollits hi ha: premi a millor pel•lícula documental 2013 TallGrass Film Festival, Wichita, Kansas EUA; Menció Especial 37a Mostra Internacional de Cine de Sao Paulo, Brasil, i premi coral al millor documental sobre Amèrica llatina fet per un director no llatinoamericà, en el 35º Festival del Nuevo Cine Latinamericano de l'Havana, Cuba.

Sinopsi
Al maig del 2009, Rodrigo Rosenberg, un carismàtic advocat guatemalenc de prestigi, va sortir a passejar amb bicicleta a prop de la seva residència a Ciutat de Guatemala. Moments més tard va ser assassinat. Res d'estrany, desgraciadament, en un país amb una de les taxes d'assassinats més altes del món. El que va ser extraordinari era que l'endemà Rosenberg va aparèixer a YouTube, en un vídeo gravat dies abans de la seva mort, culpant el president de Guatemala d'haver-lo mort. Milers de manifestants van sortir als carrers en senyal de protesta. El país estava a la vora d'un cop d'estat. Un fiscal espanyol, Carlos Castresana -conegut a Espanya pel seu paper en el "cas Pinochet"-, enviat per les Nacions Unides per lluitar contra la impunitat uns quants anys abans, va ser la persona triada per fer-se càrrec del cas. Va començar una recerca que seria un viatge a l'ànima de Rodrigo Rosenberg i a l'infern de la impunitat a Guatemala, i va arribar a una conclusió impensable.


Tràiler "Demà moriré"


» Veure més

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El certamen se celebrarà del 13 al 16 de març a la capital de la Garrotxa i “Els records glaçats”, dirigit per Albert Solé, es podrà veure divendres 14 a les 20.30La 9a edició de la Mostra Internacional de Documentals Olot.doc ha rebut aquest any 278 originals, el doble que l’any passat, entre els quals s’han escollit els 16 títols que configuren la programació de l’Olot.doc d’aquest 2014. “Els records glaçats”, “Asier eta biok”, “Serrat Sabina. El símbolo y el cuate”, “Un dia, tres hiverns” i “Memòria d’aquells meravellosos seixanta a Olot” són els documentals estrella de la Mostra que, per primera vegada, projecta un llargmetratge d’animació i dues programacions simultànies dissabte a la tarda.

“Els records glaçats”, una coproducció de TV3 dirigida per Albert Solé, és el retrat d’una gran aventura, però també el d’una dona excepcionalment vitalista que lluita per reivindicar la feina feta i l’esperit utòpic del tractat antàrtic, permanentment amenaçat per la cobdícia geopolítica i pels interessos industrials. En el documental intervenen personatges clau d’aquells anys i de la nova generació que treballa a l’Antàrtida.

El documental es podrà veure el pròxim mes d'abril al "Sense ficció".


» Veure més

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental que vam emetre al "Sense ficció" ara fa un any, s’estrenarà el proper 2 d’abril als cinemes Girona i Zumzeig de Barcelona. Després de cridar l’atenció dels mitjans de comunicació dels Estats Units i de ser presentada en diversos festivals internacionals com Sitges o Woodstock, "American Jesus" arriba per fi a les grans pantalles en la seva versió íntegra per a cinemes en V.O. subtitulada.Als Estats Units el cristianisme pren formes d'allò més diverses, donant lloc a una visió polièdrica de la fe que ha passat a formar part de la cultura pop arribant a generar una indústria de 7.000 milions de dòlars. Pel documental desfilen els protagonistes d’algunes de les esglésies i congregacions més sorprenents que sorgeixen de la comunitat cristiana i s’analitzen les implicacions socials, històriques, econòmiques i polítiques del moviment: pastors de l'Apocalipsi i del Heavy-Metal, defensors del creacionisme, manipuladors de serps verinoses, motoristes de Crist, clubs de la comèdia exclusius per cristians, o surfistes i skaters, són alguns dels personatges que formen el mosaic que composa "American Jesus". Tots ells són el reflex de la diversitat a l’hora de viure la fe a als Estats Units, i com aquesta fe es converteix en un eix vertebrador de la cultura i la societat nord-americana.

El treball, dirigit pel barceloní Aram Garriga i produït per Carles Torras, és una producció de Zabriskie Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, Televisión Española, Glass Eye Pix (USA) i Visualsuspects.

MÉS INFORMACIÓ
www.americanjesusthemovie.com

» Veure més

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental, dirigit per Marcel Barrena i guanyador del Gaudí d'enguany en la categoria de "Millor documental", ja supera la vintena de festivals en els quals ha estat projectat. Us n'adjuntem el llistat complet.- IDFA – First Appearence, Doc U
Amsterdam, Europa
14/Nov/2012 – 25/Nov/2012
Secció Oficial i Secció Paralel
Doc U Award and 3rd Audience Award


- Palm Springs International Film Festival & Short Fest
California, EEUU
03/Ene/2013 – 14/Ene/2013

- Cinemadelicatessen – Best of IDFA Tour
Benelux, Europa
12/Ene/2013 – Actualment
Mostra

- Boulder International Film Festival – Best Documentary
Colorado, EEUU
14/Feb/2013 – 17/Feb/2013
Secció Oficial
Best Documentary Award


- ZagrebDox
Croacia, Europa
24/Feb/2013 – 03/03/2013
Secció Paralel
Teen Dox Award


- Mostra Internacional de Documentales de Olot
Catalunya, Europa
14/Mar/2013 – 17/Mar/2013
Mostra

- Documentary Film Festival of Eotvos Lorand University
Hungría, Europa
20/Mar/2013 – 24/Mar/2013
Secció Oficial

- One World Romania, Human Rights Documentary Film Festival – Dis/Abilities
Bucarest, Europa
12/Mar/2013 – 17/Mar/2013
Secció Oficial

- Eurodok European Documentary Film Festival – Competition Program
Oslo, Europa
13/Mar/2013 – 17/Mar/2013
Secció Oficial

- International Film Festival Cleveland – Greg Gund Memorial Standing Up “For” Competition
Ohio, EEUU
03/Abr/2013 – 14/Abr/2013
Secció Oficial

- RIFF Rome Independent Film Festival – DocumentaRIFF
Roma, Europa
03/Abr/2013 – 12/Abr/2013
Secció Oficial

- Bradford International Film Festival – New Features
Reino Unido, Europa
11/Abr/2013 – 21/Abr/2013
Secció Paralel

- DokFilm, The Norwegian Documentary Film Festival
Noruega, Europa
24/Abr/2013 – 28/Abr/2013
Secció Oficial
Audience Award


- Docaviv, International Film Festival Tel Aviv
Israel, Asia
02/May/2013 – 11/May/2013
Secció Oficial

- TIFF, Transilvania International Film Festival
Rumanía, Europa
31/May/2013 – 09/Jun/2013
Secció Oficial

- Gdansk DocFilm Festival
Polonia, Europa
05/Jun/2013 – 09/Jun/2013
Secció Oficial

- MakeDox
Macedonia, Europa
15/Jun/2013 – 21/Jun/2013
Secció Oficial
Onion Seed Award


- Shanghai International Film Festival
China, Asia
15/Jun/2013 – 23/Jun/2013
Secció paralela: MIDA Documentary, Panorama

- AIFF Aruba International Film Festival
Caribe, Norte América
02/Jul/2013 – 07/Jul/2013
Secció Oficial

- FOCUS Film Festival
California, Norte América
03/Oct/2013 – 05/Oct/2013
Secció Oficial

- Cinespaña Festival du cine espagnol de Toulouse – Secció Competitiva Ópera Prima
Francia, Europa
27/Sep/2013 – 06/Oct/2013

- Detour Travel Film Festival
Padova, Italia
15/Oct/2013 – 20/Oct/2013
Secció oficial a concurs

- Pravo Ljudski – Filmski festival o ljudskim pravima/Human Rights film festival Sarajevo
Sarajevo
Youth Award

- Spanisches FilmFest Berlín
Alemania, Europa
18/Nov/2013 – 24/Nov/2013


Altres notícies sobre "Món petit"

"Món petit" premiat a l'IDFA
"Món petit" guanya el Premi Solidari de l’ONCE i el Premi Jove a Pravo Ljudski Film Festival (Sarajevo).
Estrena als cinemes de "Món petit"

www.monpetitfilm.com
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental segueix viatjant pel món i recollint distincions i crítiques favorables per on passa. A tots els premis que ja suma s’hi afegeix el que ha aconseguit com a millor documental d’un director no llatinoamericà del Festival de Nou Cinema Llatinoamericà de l’Havana (Cuba).

Al mes d’abril el documental participarà en el “Crossing Europe Festival” a Linz, Àustria.Algunes de les millors crítiques que ha rebut el documental

“La pel•lícula és un thriller apassionant que sorprèn l’espectador d’una manera increïble i revela els secrets que es van amagar de la realitat del “cas Rosenberg”.”ʼ “El País”

“Si aquest documental comença com un thriller polític directe, es va convertint a poc a poc en una cosa infinitament més complexa. Una pel•lícula inquietantment salvatge.” “The Guardian”

“Un apassionant llargmetratge documental.” “The Daily Telegraph”

“Extraordinari.” “The Observer”

“Rosenberg apareix com una figura veritablement tràgica, capaç d’una enorme valentia, però al mateix temps d’una covardia desconcertant. El director, Justin Webster, segueix la seva història a través dels noticiaris i dels records de la família i amics: és un assumpte tens i fosc, que representa una societat encara impulsada per la por, la injustícia i la desesperació.” “Time Out”

“Demà moriré” és una producció de JWP en associació amb Antàrtida Produccions i Plus Pictures i en coproducció amb Televisió de Catalunya, BBC, ITVS, TVE, amb el suport de Media, ICIC, Danish Film Institute i la col•laboració de Canal + España, RTS, DR, SVT

Dirigit per Justin Webster i produït per Sumpta Ayuso.


» Veure més

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Els companys del programa "Espai internet" han dedicat una part del programa a parlar de la votació que hem organitzat pel cinquè aniversari del "Sense ficció". Els ho agraïm i us deixem amb part del vídeo que van fer el diumenge 16 de febrer.Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Món petit", una coproducció de Televisió de Catalunya, ha recollit el premi com a "Millor pel·lícula documental" en la sisena edició d'aquests premis. El documental, dirigit per Marcel Barrena, ha estat distingit per l'Acadèmia de Cinema Català d'entre 4 documentals nominats. En la cursa per obtenir el premi a "Millor pel·lícula documental" partien les coproduccions de Televisió de Catalunya "Bajarí", d'Eva Vila; "Els records glaçats", d'Albert Solé i "Món petit", de Marcel Barrena. "Serrat y Sabina, el símbolo y el cuate", una coproducció de TVE dirigida per Francesc Relea, completava la selecció.Per la seva banda, "La plaga" - un treball dirigit per Neus Ballús que alterna estratègies narratives del documental i de la ficció i és interpretada per actors no professionals - que comptava amb cinc nominacions als Premis Gaudí ("Millor pel·lícula", "Millor director", "Millor guió", "Millor muntatge" i "Millor fotografia") ha estat la gran sorpresa d'aquesta edició dels Gaudí en emportar-se 4 dels premis - l'única categoria en la qual estava nominada i no ha guanyat ha estat en "Millor fotografia", premi que s'ha emportat Daniel Aranyó per "Los últimos días". "La plaga" està escrita i dirigida per Neus Ballús i produïda per Pau Subirós, el Kinògraf SL, Televisió de Catalunya i ARTE France.

El documental "Món petit" va inaugurar la temporada del "Sense ficció" el passat 10 de setembre. Podeu veure l'entrevista que li va fer Joan Salvat al seu director, Marcel Barrena, en el següent enllaç.

La gala de la VI edició dels Premis Gaudí es va celebrar diumenge 2 de febrer a la nit al Barcelona Teatre Musical.

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció


El pròxim dijous 23 de gener, a les 20.15, es farà la preestrena, al Cinema Truffaut de Girona, del documental "Intimats Germans Roca. El millor restaurant del món". El documental ens endinsa en el món més proper i personal dels tres germans Roca, que des de fa anys treballen colze a colze en el Celler de Can Roca. Sense renunciar als seus orígens i partint de la tradició els tres germans han portat una modesta fonda d’un barri marginal de Girona al cim del món de la gastronomia, tal i com va reconèixer la prestigiosa revista “Restaurant” el 29 d’abril de 2013.

La presentació anirà a càrrec dels directors del documental, David Gimbernat i Pere Solés i els germans Roca també hi seran presents. Pròximament aquest treball s'emetrà al "Sense ficció".

Més sobre el documental
El Joan és el cuiner, el Josep el somelier i el Jordi l’artífex de les postres. Tres germans molt diferents entre ells que a "Intimitats Germans Roca" expliquen com els ha influenciat créixer en el restaurant dels seus pares, que encaren avui en dia treballen com fa 30 anys, i com han fet possibles els seus somnis de dedicar-se al món de la cuina així com d’important és per ells compaginar tot amb la seva família.
El documental va més enllà de la imatge pública dels tres germans i ells mateixos expliquen amb naturalitat i des de la senzillesa com se senten de feliços per poder treballar en allò que per ells també és un hobby, els continus viatges que fan arreu del món, com porten tenir 3 estrelles Michelín i ser els millors del món, alhora que ens parlen dels èxits i els fracassos que han viscut, sentint-se orgullosos del seu origen humil i com continuen formant part d’aquell barri marginal que els va veure créixer.

Direcció: Pere Solés i David Gimbernat
Realització: Josep Serra
Muntatge: Martí Genís.
Producció : Maria Alcazar

Anterior SegüentTelevisió de Catalunya

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.