16/10/2014: "Diners sagrats"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Pocs més d’un any i mig després que el papa Francesc accedís al capdavant de la Santa Seu, l’historiador John Dickie investiga els escàndols financers que han sacsejat l’Església Catòlica i els esforços del nou papa per posar ordre en les activitats econòmiques multimilionàries de la institució, enmig d’acusacions de blanqueig de diners, corrupció i malversació de fons.

EMISSIÓ: dimecres 22 d'octubre.L’Església Catòlica aplega més de 1.200 milions de catòlics. Comptant només els últims anys, un seguit d'escàndols econòmics – juntament amb els de pederàstia - l’han sacsejat fins als fonaments. Un bisbe alemany es va gastar més de 31 milions d'euros per reformar la seva residència diocesana. El president del Banc del Vaticà ha estat objecte d'una investigació. Fins i tot l’exmajordom de Ratzinger va filtrar uns documents que revelaven disputes per diners entre la jerarquia eclesiàstica.

El mateix Ratzinger, que va intentar reformar la institució, va rebre el boicot de la cúria, immersa en lluites internes, portant-lo a la renúncia i provocant una davallada irrecuperable en la credibilitat i la imatge de l'Església davant de l'opinió pública.La necessitat de posar fi a la incompetència i les irregularitats financeres va ser decisiva en l'elecció del papa Francesc. Però al nou papa li apareixia un gran repte. Sacerdots que fiquen la mà a la col•lecta de missa. Arquebisbes que inverteixen en un canal de pornografia. Un imperi immobiliari ocult. Acusacions de blanqueig de diners i corrupció mitjançant el Banc del Vaticà. Víctimes d'abusos sexuals presumptament privades de les seves indemnitzacions. Quin és el llegat financer que ha trobat Francesc? L’Església catòlica pot reconciliar els diners amb la seva moral? “60 minuts” busca respostes.

Una producció de GA&A Productions i ZDF Arte. Dirigit per Jesus Garces Lambert. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“60 minuts” evidencia, amb testimonis i proves, com era de falsa l’amenaça d’armes de destrucció massiva en mans de l’exèrcit iraquià. Els serveis d’intel•ligència van treballar sota la supervisió de Downing Street i de la Casablanca per justificar una invasió basada en la construcció d’il•lusions i de mentides.

EMISSIÓ: dimecres 15 d'octubre.


En aquest enllaç podeu veure el reportatge, que també va ser emès al "30 minuts" fa una temporada

Fa onze anys esclatava la guerra de l’Iraq. Al món se li va dir que era necessari eliminar les armes de destrucció massiva de Saddam Hussein. El primer ministre britànic Tony Blair afirmava que les proves eren irrefutables. Res més lluny de la realitat.
Aquest reportatge, produït per la BBC, demostra fins a quin punt els materials clau d’intel•ligència tenien el suport de falses il•lusions i mentides. Aquesta intel•ligència “defectuosa” va ser inventada per espies, tal com constata el reportatge. Tots ells van ser responsables de prémer el botó de la guerra en dir als màxims responsables de Downing Street i de la Casa Blanca allò que aquests volien sentir: que Saddam tenia armes de destrucció massiva amagades en algun punt remot del desert.

Un reportatge de la BBC dirigit per Mike Rudin i conduït per Peter Taylor. .

01/10/2014: "Atac al Sàhara"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
La història, real i terrorífica, dels hostatges britànics segrestats per Al-Qaeda en una planta de gas algeriana, al gener del 2013.


Al gener del 2013 un grup d’Al-Qaeda va ocupar una planta de gas a Algèria i va prendre com a hostatges tots els treballadors estrangers, entre ells un nombrós grup de britànics. Les forces armades algerianes no van voler establir cap negociació amb el grup terrorista i van plantejar fer un assalt a la planta. Finalment, van irrompre a la planta, i van causar la mort de gairebé 40 persones.

EMISSIÓ: dimecres 8 d'octubre.Després de quatre dies de segrest, i sota l’atenció dels mitjans de comunicació de tot el món, les forces especials algerianes van irrompre a la planta de gas en un esforç per posar fi a la crisi, i van morir 37 ostatges estrangers, una bona part britànics. Aquesta és la història des de la perspectiva dels supervivents: els ostatges i les seves famílies. El reportatge combina entrevistes i un procés d’investigació amb la reconstrucció dramàtica dels esdeveniments, clau durant el setge de quatre dies en què hi va haver tirotejos i episodis de fugides i actes de valentia. Aquest “60 minuts” també planteja moltes preguntes que no tenen resposta, com ara, com un comboi ple de terroristes va arribar a les instal•lacions i en va aconseguir el control sense ser detectat? I qui era el responsable últim de la seguretat dels seus treballadors?

Un reportatge de la BBC. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 1 d'octubre.

Interceptar números de telèfon i trucades telefòniques, pagar informants, posar micròfons, entrar a llocs de manera il•legal, comprar informació obtinguda de manera no legítima. Aquestes activitats formen part de la feina quotidiana d’un paparazzi d'avui en dia. Alguns, fins i tot, s'han enfrontat a penes de presó pels seus mètodes poc escrupolosos. Però si estan disposats a assumir aquests riscos és perquè les recompenses que poden rebre són enormes. Algunes de les seves imatges robades es venen per desenes, fins i tot centenars de milers d'euros.Aquest “60 minuts” reuneix alguns fotògrafs disposats a anar fins a l'extrem per fotografiar els famosos i els polítics “inconscients”, entre ells el paparazzi Antonio Zappadu, l'home responsable de les imatges del president italià Berlusconi durant una festa amb prostitutes a la seva Villa de Sardenya. Una violació inacceptable de la privacitat de Berlusconi o l’obligació d’informar del que estava passant?

Dirigit per Romain Bolzinger. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 24 de setembre.


• Selecció oficial del Festival de Cinema de Los Angeles 2009
• Nominada a la 31a edició dels EMMY


"Has vist mai una abella mandrosa?”, pregunta l’apicultor Jim Robertson. Les abelles han treballat sense descans per a l'home durant segles. Però ara estan desapareixent .
Tres conreadors de ruscos nord-americans emprenen el seu viatge anual de negocis a Califòrnia per a la pol•linització dels ametllers – un esdeveniment d’un abast tan gran que requereix la presència de gairebé totes les abelles dels Estats Units. Amb sort diferent, els tres afronten una lluita desigual contra la natura que està liquidant, literalment, totes les colònies d'abelles domèstiques dels Estats Units des de fa més de 10 anys. Un paràsit d'origen australià està delmant els ruscos i, amb ells, l'economia d'aquells que s'hi dediquen.Enfocat en clau humana, de risc, el documental afronta la lluita pel manteniment d'una activitat en declivi com un repte per a empresaris vocacionals que es veuen abocats a canviar d'activitat. Una banda sonora amb referències diverses al cinema comercial, imatges sorprenents dels insectes, el retrat del paisatge del cor dels Estats Units i uns protagonistes angoixats marquen la pauta d'un documental sorprenent. Un documental convincent socialment i científicament, que explora l’abast del Trastorn del Col•lapse de Colònies (Colony Collapse Disorder), una pandèmia misteriosa, comparable a la causada pel VIH humà, que assassina les abelles en massa i complica la vida a apicultors, a la indústria de la pol•linització i l’ecosistema.

Un documental de Jeremy Simmons. Produït per Fenton Bailey i Randy Barbato. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 17 de setembre.

"60 minuts" estrena temporada oferint les claus del debat del procés escocès per la independència.


Escòcia decideix el seu futur el pròxim dia 18 de setembre. El referèndum permetrà que els ciutadans d’aquest país votin SÍ o NO a una Escòcia independent. Aquest reportatge mostra el debat obert en diversos ambients: l’universitari, l’artístic i l’econòmic. Diferents mirades sobre un mateix destí i diverses lectures d'alguns escocesos dels seus propis mites fundadors. A “60 minuts” recuperem el documental “Homenatge a Escòcia”, un retrat profund i humà d’aquest procés polític.“Homenatge a Escòcia” és el retrat profund i humà del procés polític a Escòcia -que votarà sobre la seva independència del Regne Unit en un referèndum històric el 18 de setembre- a través de la mirada de tres personatges principals: Jenny Lindsay, una poetessa popular i compromesa; David Torrance, un jove periodista expert i escèptic, i el professor Tom Devine, l'historiador veterà més llegit del país, considerat com la principal autoritat en la història de l’Escòcia moderna i autor de la coneguda obra “La nació escocesa”.

El documental acompanya els personatges en la seva vida personal i professional, en un context marcat pels debats parlamentaris a Edimburg i Londres i pels moments clau de la campanya pel referèndum. En un viatge arreu d’Escòcia –des de les illes Shetland, centre de la indústria petrolífera, fins a la Universitat de Glasgow, on es va celebrar un simulacre d'eleccions, tot passant pel mític camp de batalla de Culloden– i a Londres, on el govern defensa la unitat, dóna a conèixer com es viu el debat, escolta la diversitat d’opinions i descobreix diferents actituds i experiències. .

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Hem acabat la temporada d'estrenes del "60 minuts" però, durant tot l'estiu, podreu veure les repeticions d'alguns dels reportatges més interessants que hem emès aquest any.

2 de juliol. Saquejadors dels Déus. Els museus i el tràfic il•legal d’antiguitats
9 de juliol. Al servei de la reialesa. L’empresa, per dins
16 de juliol. 30 anys de foscor
23 de juliol. Dins el sushi
30 de juliol. Femen, dones guerreres
6 d'agost. Un viatge lliure d’impostos. El tour del Tax Free
13 d'agost. El retorn dels extremistes a Europa
20 d'agost. L’energia dels ciutadans
27 d'agost. El retorn de Putin
3 de setembre. 295 dies a Lliçà
10 de setembre. Per on passa el futur
17 de setembre. Homenatge a Escòcia. Un reportatge que vam poder veure al "Sense ficció".

Els reportatges s'emetran els dimecres, sobre les 22h., pel 33. "60 minuts" tornarà amb noves estrenes el 24 de setembre. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
En motiu de la mort de l'escriptora Ana Maria Matute, el 33 emetrà aquesta nit el programa "Savis", que va entrevistar-la. Així doncs, el "60 minuts" previst per avui, "L'últim apicultor" salta de l'emissió. Tan bon punt sapiguem quan l'emetrem us n'informarem en aquest blog. Disculpeu les molèsties.

.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 18 de juny.

Construït per a la Copa del Món del 1950, l’estadi de Maracanà va ser l'escenari on el Brasil –convençut que s’enduria la victòria– es va presentar al món. No obstant això, la selecció brasilera va perdre per 2-1, trencant els pronòstics, davant els visitants de l’Uruguai. La desfeta va sumir el país en una profunda depressió. 64 anys després, el país té una oportunitat única per rescabalar-se: el Maracanà tornarà a ser l'escenari d'una espectacular final de la Copa del Món. Però 60 minuts també explica que el Maracanà ha estat molt més que un temple de l’esport.El Maracaná és molt més que un estadi: és gairebé un lloc sagrat, seu de les celebracions de tot el que es fa al Brasil i de tot allò en què deixa la seva empremta: l'esport, la música, la religió, l'eufòria desenfrenada i el dolor no mitigat. Va ser aquí on Pelé va marcar el seu gol número 1.000; on Frank Sinatra, Ivete Sangalo i Madonna van fer els seus megaconcerts, i on el papa Joan Pau II va celebrar la missa més multitudinària que mai s’ha celebrat en terra llatinoamericana. Tots aquests fets apareixen profusament documentats en aquest reportatge.

Un reportatge de Gerhard Schick. Produït per Bildersturm Filmproduktion i NDR/ARTE amb el suport de Film- und Medienstiftung NRW, 2013. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 11 de juny

Tots els ulls estan posats al Brasil, en la polèmica per ser el mundial més costós de la història del futbol i en les protestes socials que s'han generat els darrers dies. Però darrere d’aquest esdeveniment esportiu hi ha tot un país que els últims anys s’havia desmarcat en la cursa per arribar a ser una nova potència econòmica mundial.El Brasil s'ha convertit en el principal productor d'aliments mundial, proveint el globus amb soja, sucre, cafè i carn. A més, a les seves costes s’han descobert enormes reserves de cru. A la famosa llista de Forbes, la presidenta Dilma Rousseff és la segona dona més poderosa del món. La majoria dels gairebé 200 milions de brasilers s'han beneficiat fins avui de la recuperació econòmica del seu país. D'ells, ni més ni menys que 40 milions de persones han escapat de les urpes de la pobresa extrema i, fins ara, semblaven capacitats per exercir el seu poder adquisitiu per primera vegada. Però ara, els brasilers reclamen més poder polític, millors escoles i un nou i eficient sistema de transport.Aquest "60 minuts" combina aquesta anàlisi del desenvolupament del Brasil amb la història de la vida de la presidenta Dilma Rousseff. Durant la dictadura militar va ser una de les líders de la guerrilla, fet pel qual va ser empresonada, igual que el seu predecessor, Lula da Silva. Ara, Rousseff té el repte de seguir el full de ruta per al seu país després de la polseguera que ha aixecat el Mundial de futbol.

Un reportatge de Nina Hellenkemper i Birgit Schulz. Una producció de Bildersturm Filmproduktion per a NDR/ARTE, 2013. .

Següent© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.