31/10/2014: "La dona armada"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Als Estats Units, un de cada quatre propietaris d’armes és una dona. La xifra ha augmentat 10 punts en l’últim lustre. I no para de pujar. Actualment, el sector de les armes apunta cap a un nou mercat: les dones. El reportatge “La dona armada” mostra la diversitat i extensió de la comunitat femenina addicta a aquestes eines, un sector cobejat per la indústria armamentística, i explica com les armes poden canviar, per bé i per mal, la vida de les dones.

EMISSIÓ: dimecres 5 de novembre.Aquest reportatge mostra el punt de vista femení sobre una qüestió que, històricament, ha anat profundament lligada als homes i la masculinitat. Les representacions americanes clàssiques de la dona armada són, pràcticament, caricatures. En realitat, la típica dona que va a pavellons de tir i que porta una arma a la bossa pot ser la veïna del costat: una mare soltera, una germana o una tieta treballadores. Potser són dones pràctiques o bé han après dures lliçons de vida.Sigui com sigui, moltes d’aquestes dones tenen en comú el fet de preocupar-se per la seva seguretat personal; fins i tot algunes ho fan per salvar la vida. D’altres també opten per les armes perquè hi troben satisfacció, en el fet de tenir una arma de foc. Trencant els prototips, el reportatge posa de manifest la diversitat als Estats Units pel que fa a la comunitat de dones que té armes. Descriu com aquesta és retratada pels mitjans de comunicació, al mateix temps que s’ha convertit en el blanc de la indústria de l’armament; i mostra, a través d'històries personals, com les armes de foc canvien, per bé i per mal, la vida de les dones.

Dirigit per Cathryne Czubek. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Els seus veredictes creen por i pànic mundials. Les agències de qualificació han tingut un paper crucial des de l’inici de la crisi econòmica. Les seves decisions han marcat el compàs de l’economia dels països implicats, vulnerant-ne l’estabilitat, i també el del mercat financer global. Però en sabem ben poc de què fan aquestes agències exactament. Les descobrim a “60 minuts”.

EMISSIÓ: dimecres 29 d'octubre.“Qualificar el crèdit d'un país no és més que un joc d’estimacions”, diu Jerome Fons, antic executiu de l’agència de qualificació Moody’s, una de les més conegudes, juntament amb Standard & Poor’s o Fitch Ratings. Però qui són aquestes agències de qualificació? En què es basen les seves “qualificacions”? Fins i tot, són sempre correctes els informes que fan d’empreses i de països?


TRÀILER


Aquest reportatge explica la història d’aquestes agències, i es fa ressò del seu impacte en els mercats financers i el paper en l'escenari mundial, tant pel que fa a finances i economia com també en política.

Un reportatge produït per VPRO Television. .

16/10/2014: "Diners sagrats"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Pocs més d’un any i mig després que el papa Francesc accedís al capdavant de la Santa Seu, l’historiador John Dickie investiga els escàndols financers que han sacsejat l’Església Catòlica i els esforços del nou papa per posar ordre en les activitats econòmiques multimilionàries de la institució, enmig d’acusacions de blanqueig de diners, corrupció i malversació de fons.

EMISSIÓ: dimecres 22 d'octubre.L’Església Catòlica aplega més de 1.200 milions de catòlics. Comptant només els últims anys, un seguit d'escàndols econòmics – juntament amb els de pederàstia - l’han sacsejat fins als fonaments. Un bisbe alemany es va gastar més de 31 milions d'euros per reformar la seva residència diocesana. El president del Banc del Vaticà ha estat objecte d'una investigació. Fins i tot l’exmajordom de Ratzinger va filtrar uns documents que revelaven disputes per diners entre la jerarquia eclesiàstica.

El mateix Ratzinger, que va intentar reformar la institució, va rebre el boicot de la cúria, immersa en lluites internes, portant-lo a la renúncia i provocant una davallada irrecuperable en la credibilitat i la imatge de l'Església davant de l'opinió pública.La necessitat de posar fi a la incompetència i les irregularitats financeres va ser decisiva en l'elecció del papa Francesc. Però al nou papa li apareixia un gran repte. Sacerdots que fiquen la mà a la col•lecta de missa. Arquebisbes que inverteixen en un canal de pornografia. Un imperi immobiliari ocult. Acusacions de blanqueig de diners i corrupció mitjançant el Banc del Vaticà. Víctimes d'abusos sexuals presumptament privades de les seves indemnitzacions. Quin és el llegat financer que ha trobat Francesc? L’Església catòlica pot reconciliar els diners amb la seva moral? “60 minuts” busca respostes.

Una producció de GA&A Productions i ZDF Arte. Dirigit per Jesus Garces Lambert. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“60 minuts” evidencia, amb testimonis i proves, com era de falsa l’amenaça d’armes de destrucció massiva en mans de l’exèrcit iraquià. Els serveis d’intel•ligència van treballar sota la supervisió de Downing Street i de la Casablanca per justificar una invasió basada en la construcció d’il•lusions i de mentides.

EMISSIÓ: dimecres 15 d'octubre.Fa onze anys esclatava la guerra de l’Iraq. Al món se li va dir que era necessari eliminar les armes de destrucció massiva de Saddam Hussein. El primer ministre britànic Tony Blair afirmava que les proves eren irrefutables. Res més lluny de la realitat.
Aquest reportatge, produït per la BBC, demostra fins a quin punt els materials clau d’intel•ligència tenien el suport de falses il•lusions i mentides. Aquesta intel•ligència “defectuosa” va ser inventada per espies, tal com constata el reportatge. Tots ells van ser responsables de prémer el botó de la guerra en dir als màxims responsables de Downing Street i de la Casa Blanca allò que aquests volien sentir: que Saddam tenia armes de destrucció massiva amagades en algun punt remot del desert.

Un reportatge de la BBC dirigit per Mike Rudin i conduït per Peter Taylor. .

01/10/2014: "Atac al Sàhara"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
La història, real i terrorífica, dels hostatges britànics segrestats per Al-Qaeda en una planta de gas algeriana, al gener del 2013.


Al gener del 2013 un grup d’Al-Qaeda va ocupar una planta de gas a Algèria i va prendre com a hostatges tots els treballadors estrangers, entre ells un nombrós grup de britànics. Les forces armades algerianes no van voler establir cap negociació amb el grup terrorista i van plantejar fer un assalt a la planta. Finalment, van irrompre a la planta, i van causar la mort de gairebé 40 persones.

EMISSIÓ: dimecres 8 d'octubre.Després de quatre dies de segrest, i sota l’atenció dels mitjans de comunicació de tot el món, les forces especials algerianes van irrompre a la planta de gas en un esforç per posar fi a la crisi, i van morir 37 ostatges estrangers, una bona part britànics. Aquesta és la història des de la perspectiva dels supervivents: els ostatges i les seves famílies. El reportatge combina entrevistes i un procés d’investigació amb la reconstrucció dramàtica dels esdeveniments, clau durant el setge de quatre dies en què hi va haver tirotejos i episodis de fugides i actes de valentia. Aquest “60 minuts” també planteja moltes preguntes que no tenen resposta, com ara, com un comboi ple de terroristes va arribar a les instal•lacions i en va aconseguir el control sense ser detectat? I qui era el responsable últim de la seguretat dels seus treballadors?

Un reportatge de la BBC. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 1 d'octubre.

Interceptar números de telèfon i trucades telefòniques, pagar informants, posar micròfons, entrar a llocs de manera il•legal, comprar informació obtinguda de manera no legítima. Aquestes activitats formen part de la feina quotidiana d’un paparazzi d'avui en dia. Alguns, fins i tot, s'han enfrontat a penes de presó pels seus mètodes poc escrupolosos. Però si estan disposats a assumir aquests riscos és perquè les recompenses que poden rebre són enormes. Algunes de les seves imatges robades es venen per desenes, fins i tot centenars de milers d'euros.Aquest “60 minuts” reuneix alguns fotògrafs disposats a anar fins a l'extrem per fotografiar els famosos i els polítics “inconscients”, entre ells el paparazzi Antonio Zappadu, l'home responsable de les imatges del president italià Berlusconi durant una festa amb prostitutes a la seva Villa de Sardenya. Una violació inacceptable de la privacitat de Berlusconi o l’obligació d’informar del que estava passant?

Dirigit per Romain Bolzinger. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 24 de setembre.


• Selecció oficial del Festival de Cinema de Los Angeles 2009
• Nominada a la 31a edició dels EMMY


"Has vist mai una abella mandrosa?”, pregunta l’apicultor Jim Robertson. Les abelles han treballat sense descans per a l'home durant segles. Però ara estan desapareixent .
Tres conreadors de ruscos nord-americans emprenen el seu viatge anual de negocis a Califòrnia per a la pol•linització dels ametllers – un esdeveniment d’un abast tan gran que requereix la presència de gairebé totes les abelles dels Estats Units. Amb sort diferent, els tres afronten una lluita desigual contra la natura que està liquidant, literalment, totes les colònies d'abelles domèstiques dels Estats Units des de fa més de 10 anys. Un paràsit d'origen australià està delmant els ruscos i, amb ells, l'economia d'aquells que s'hi dediquen.Enfocat en clau humana, de risc, el documental afronta la lluita pel manteniment d'una activitat en declivi com un repte per a empresaris vocacionals que es veuen abocats a canviar d'activitat. Una banda sonora amb referències diverses al cinema comercial, imatges sorprenents dels insectes, el retrat del paisatge del cor dels Estats Units i uns protagonistes angoixats marquen la pauta d'un documental sorprenent. Un documental convincent socialment i científicament, que explora l’abast del Trastorn del Col•lapse de Colònies (Colony Collapse Disorder), una pandèmia misteriosa, comparable a la causada pel VIH humà, que assassina les abelles en massa i complica la vida a apicultors, a la indústria de la pol•linització i l’ecosistema.

Un documental de Jeremy Simmons. Produït per Fenton Bailey i Randy Barbato. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 17 de setembre.

"60 minuts" estrena temporada oferint les claus del debat del procés escocès per la independència.


Escòcia decideix el seu futur el pròxim dia 18 de setembre. El referèndum permetrà que els ciutadans d’aquest país votin SÍ o NO a una Escòcia independent. Aquest reportatge mostra el debat obert en diversos ambients: l’universitari, l’artístic i l’econòmic. Diferents mirades sobre un mateix destí i diverses lectures d'alguns escocesos dels seus propis mites fundadors. A “60 minuts” recuperem el documental “Homenatge a Escòcia”, un retrat profund i humà d’aquest procés polític.“Homenatge a Escòcia” és el retrat profund i humà del procés polític a Escòcia -que votarà sobre la seva independència del Regne Unit en un referèndum històric el 18 de setembre- a través de la mirada de tres personatges principals: Jenny Lindsay, una poetessa popular i compromesa; David Torrance, un jove periodista expert i escèptic, i el professor Tom Devine, l'historiador veterà més llegit del país, considerat com la principal autoritat en la història de l’Escòcia moderna i autor de la coneguda obra “La nació escocesa”.

El documental acompanya els personatges en la seva vida personal i professional, en un context marcat pels debats parlamentaris a Edimburg i Londres i pels moments clau de la campanya pel referèndum. En un viatge arreu d’Escòcia –des de les illes Shetland, centre de la indústria petrolífera, fins a la Universitat de Glasgow, on es va celebrar un simulacre d'eleccions, tot passant pel mític camp de batalla de Culloden– i a Londres, on el govern defensa la unitat, dóna a conèixer com es viu el debat, escolta la diversitat d’opinions i descobreix diferents actituds i experiències. .

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Hem acabat la temporada d'estrenes del "60 minuts" però, durant tot l'estiu, podreu veure les repeticions d'alguns dels reportatges més interessants que hem emès aquest any.

2 de juliol. Saquejadors dels Déus. Els museus i el tràfic il•legal d’antiguitats
9 de juliol. Al servei de la reialesa. L’empresa, per dins
16 de juliol. 30 anys de foscor
23 de juliol. Dins el sushi
30 de juliol. Femen, dones guerreres
6 d'agost. Un viatge lliure d’impostos. El tour del Tax Free
13 d'agost. El retorn dels extremistes a Europa
20 d'agost. L’energia dels ciutadans
27 d'agost. El retorn de Putin
3 de setembre. 295 dies a Lliçà
10 de setembre. Per on passa el futur
17 de setembre. Homenatge a Escòcia. Un reportatge que vam poder veure al "Sense ficció".

Els reportatges s'emetran els dimecres, sobre les 22h., pel 33. "60 minuts" tornarà amb noves estrenes el 24 de setembre. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
En motiu de la mort de l'escriptora Ana Maria Matute, el 33 emetrà aquesta nit el programa "Savis", que va entrevistar-la. Així doncs, el "60 minuts" previst per avui, "L'últim apicultor" salta de l'emissió. Tan bon punt sapiguem quan l'emetrem us n'informarem en aquest blog. Disculpeu les molèsties.

.

Següent© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.