Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 1 d'octubre.

Interceptar números de telèfon i trucades telefòniques, pagar informants, posar micròfons, entrar a llocs de manera il•legal, comprar informació obtinguda de manera no legítima. Aquestes activitats formen part de la feina quotidiana d’un paparazzi d'avui en dia. Alguns, fins i tot, s'han enfrontat a penes de presó pels seus mètodes poc escrupolosos. Però si estan disposats a assumir aquests riscos és perquè les recompenses que poden rebre són enormes. Algunes de les seves imatges robades es venen per desenes, fins i tot centenars de milers d'euros.Aquest “60 minuts” reuneix alguns fotògrafs disposats a anar fins a l'extrem per fotografiar els famosos i els polítics “inconscients”, entre ells el paparazzi Antonio Zappadu, l'home responsable de les imatges del president italià Berlusconi durant una festa amb prostitutes a la seva Villa de Sardenya. Una violació inacceptable de la privacitat de Berlusconi o l’obligació d’informar del que estava passant?

Dirigit per Romain Bolzinger. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 24 de setembre.


• Selecció oficial del Festival de Cinema de Los Angeles 2009
• Nominada a la 31a edició dels EMMY


"Has vist mai una abella mandrosa?”, pregunta l’apicultor Jim Robertson. Les abelles han treballat sense descans per a l'home durant segles. Però ara estan desapareixent .
Tres conreadors de ruscos nord-americans emprenen el seu viatge anual de negocis a Califòrnia per a la pol•linització dels ametllers – un esdeveniment d’un abast tan gran que requereix la presència de gairebé totes les abelles dels Estats Units. Amb sort diferent, els tres afronten una lluita desigual contra la natura que està liquidant, literalment, totes les colònies d'abelles domèstiques dels Estats Units des de fa més de 10 anys. Un paràsit d'origen australià està delmant els ruscos i, amb ells, l'economia d'aquells que s'hi dediquen.Enfocat en clau humana, de risc, el documental afronta la lluita pel manteniment d'una activitat en declivi com un repte per a empresaris vocacionals que es veuen abocats a canviar d'activitat. Una banda sonora amb referències diverses al cinema comercial, imatges sorprenents dels insectes, el retrat del paisatge del cor dels Estats Units i uns protagonistes angoixats marquen la pauta d'un documental sorprenent. Un documental convincent socialment i científicament, que explora l’abast del Trastorn del Col•lapse de Colònies (Colony Collapse Disorder), una pandèmia misteriosa, comparable a la causada pel VIH humà, que assassina les abelles en massa i complica la vida a apicultors, a la indústria de la pol•linització i l’ecosistema.

Un documental de Jeremy Simmons. Produït per Fenton Bailey i Randy Barbato. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 17 de setembre.

"60 minuts" estrena temporada oferint les claus del debat del procés escocès per la independència.


Escòcia decideix el seu futur el pròxim dia 18 de setembre. El referèndum permetrà que els ciutadans d’aquest país votin SÍ o NO a una Escòcia independent. Aquest reportatge mostra el debat obert en diversos ambients: l’universitari, l’artístic i l’econòmic. Diferents mirades sobre un mateix destí i diverses lectures d'alguns escocesos dels seus propis mites fundadors. A “60 minuts” recuperem el documental “Homenatge a Escòcia”, un retrat profund i humà d’aquest procés polític.“Homenatge a Escòcia” és el retrat profund i humà del procés polític a Escòcia -que votarà sobre la seva independència del Regne Unit en un referèndum històric el 18 de setembre- a través de la mirada de tres personatges principals: Jenny Lindsay, una poetessa popular i compromesa; David Torrance, un jove periodista expert i escèptic, i el professor Tom Devine, l'historiador veterà més llegit del país, considerat com la principal autoritat en la història de l’Escòcia moderna i autor de la coneguda obra “La nació escocesa”.

El documental acompanya els personatges en la seva vida personal i professional, en un context marcat pels debats parlamentaris a Edimburg i Londres i pels moments clau de la campanya pel referèndum. En un viatge arreu d’Escòcia –des de les illes Shetland, centre de la indústria petrolífera, fins a la Universitat de Glasgow, on es va celebrar un simulacre d'eleccions, tot passant pel mític camp de batalla de Culloden– i a Londres, on el govern defensa la unitat, dóna a conèixer com es viu el debat, escolta la diversitat d’opinions i descobreix diferents actituds i experiències. .

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Hem acabat la temporada d'estrenes del "60 minuts" però, durant tot l'estiu, podreu veure les repeticions d'alguns dels reportatges més interessants que hem emès aquest any.

2 de juliol. Saquejadors dels Déus. Els museus i el tràfic il•legal d’antiguitats
9 de juliol. Al servei de la reialesa. L’empresa, per dins
16 de juliol. 30 anys de foscor
23 de juliol. Dins el sushi
30 de juliol. Femen, dones guerreres
6 d'agost. Un viatge lliure d’impostos. El tour del Tax Free
13 d'agost. El retorn dels extremistes a Europa
20 d'agost. L’energia dels ciutadans
27 d'agost. El retorn de Putin
3 de setembre. 295 dies a Lliçà
10 de setembre. Per on passa el futur
17 de setembre. Homenatge a Escòcia. Un reportatge que vam poder veure al "Sense ficció".

Els reportatges s'emetran els dimecres, sobre les 22h., pel 33. "60 minuts" tornarà amb noves estrenes el 24 de setembre. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
En motiu de la mort de l'escriptora Ana Maria Matute, el 33 emetrà aquesta nit el programa "Savis", que va entrevistar-la. Així doncs, el "60 minuts" previst per avui, "L'últim apicultor" salta de l'emissió. Tan bon punt sapiguem quan l'emetrem us n'informarem en aquest blog. Disculpeu les molèsties.

.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 18 de juny.

Construït per a la Copa del Món del 1950, l’estadi de Maracanà va ser l'escenari on el Brasil –convençut que s’enduria la victòria– es va presentar al món. No obstant això, la selecció brasilera va perdre per 2-1, trencant els pronòstics, davant els visitants de l’Uruguai. La desfeta va sumir el país en una profunda depressió. 64 anys després, el país té una oportunitat única per rescabalar-se: el Maracanà tornarà a ser l'escenari d'una espectacular final de la Copa del Món. Però 60 minuts també explica que el Maracanà ha estat molt més que un temple de l’esport.El Maracaná és molt més que un estadi: és gairebé un lloc sagrat, seu de les celebracions de tot el que es fa al Brasil i de tot allò en què deixa la seva empremta: l'esport, la música, la religió, l'eufòria desenfrenada i el dolor no mitigat. Va ser aquí on Pelé va marcar el seu gol número 1.000; on Frank Sinatra, Ivete Sangalo i Madonna van fer els seus megaconcerts, i on el papa Joan Pau II va celebrar la missa més multitudinària que mai s’ha celebrat en terra llatinoamericana. Tots aquests fets apareixen profusament documentats en aquest reportatge.

Un reportatge de Gerhard Schick. Produït per Bildersturm Filmproduktion i NDR/ARTE amb el suport de Film- und Medienstiftung NRW, 2013. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 11 de juny

Tots els ulls estan posats al Brasil, en la polèmica per ser el mundial més costós de la història del futbol i en les protestes socials que s'han generat els darrers dies. Però darrere d’aquest esdeveniment esportiu hi ha tot un país que els últims anys s’havia desmarcat en la cursa per arribar a ser una nova potència econòmica mundial.El Brasil s'ha convertit en el principal productor d'aliments mundial, proveint el globus amb soja, sucre, cafè i carn. A més, a les seves costes s’han descobert enormes reserves de cru. A la famosa llista de Forbes, la presidenta Dilma Rousseff és la segona dona més poderosa del món. La majoria dels gairebé 200 milions de brasilers s'han beneficiat fins avui de la recuperació econòmica del seu país. D'ells, ni més ni menys que 40 milions de persones han escapat de les urpes de la pobresa extrema i, fins ara, semblaven capacitats per exercir el seu poder adquisitiu per primera vegada. Però ara, els brasilers reclamen més poder polític, millors escoles i un nou i eficient sistema de transport.Aquest "60 minuts" combina aquesta anàlisi del desenvolupament del Brasil amb la història de la vida de la presidenta Dilma Rousseff. Durant la dictadura militar va ser una de les líders de la guerrilla, fet pel qual va ser empresonada, igual que el seu predecessor, Lula da Silva. Ara, Rousseff té el repte de seguir el full de ruta per al seu país després de la polseguera que ha aixecat el Mundial de futbol.

Un reportatge de Nina Hellenkemper i Birgit Schulz. Una producció de Bildersturm Filmproduktion per a NDR/ARTE, 2013. .
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 4 de juny.

La crisi mundial ha revaloritzat l'or. L'explotació s'ha disparat i Colòmbia és una de les regions més riques. Amb quines conseqüències?


El reportatge "Efecte Mides: el preu de l'or" descriu les conseqüències de la situació a Colòmbia al mig, en efecte, de la batalla per la renovada explotació del mineral. Tothom, des dels miners tradicionals que persegueixen simplement la supervivència, fins a les grans multinacionals, participen, legalment o il•legalment, en aquesta nova febre que s'aprofita de l'elevada cotització, independentment de les conseqüències socials i mediambientals.Com en el mite del rei Mides, que tot allò que tocava es convertia en or i que el va portar de la felicitat per la immensa riquesa a la desgràcia, molts pobles de Colòmbia estan sucumbint a la nova febre de l'or. L'or és el baròmetre de la por. En el punt més àlgid de la crisi econòmica mundial, l'agost del 2011, el seu preu va arribar a un rècord històric, 1.890 dòlars l'unça, una xifra increïble tenint en compte que 10 anys enrere aquesta mateixa quantitat d'or valia 271 dòlars. Actualment, la cotització frega encara els 1.600 dòlars.

El refugi aurífer en aquests temps de profunda crisi ha disparat l'especulació i l'explotació minera. Una de les regions que més ha experimentat la nova febre de l'or és l'Amèrica Llatina i, en concret, Colòmbia, un dels principals països productors del món. La seva producció anual oscil•la al voltant de les 50 tones, però es creu que encara hi ha al país immenses reserves sense explotar. .

» Text complet

23/05/2014: “295 dies”

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 28 de maig.

El 29 de maig de 1991, ETA va cometre un dels atemptats més sagnants de Catalunya: un cotxe bomba a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. Menys de 24 hores després, la Guàrdia Civil va assaltar una casa a Lliçà d’Amunt i va matar Joan Carles Monteagudo, va ferir Jon Félix Erezuma i va detenir Juan José Zubieta. Tots tres formaven part del comando Barcelona d’ETA i eren els autors de la matança. La ràpida i contundent operació policial, just quan se celebraven els funerals, va alleujar els familiars de les víctimes alhora que va produir un efecte no desitjat a Lliçà d’Amunt, que va passar a viure pendent d’una venjança de la banda terrorista.I així va ser. 295 dies després, el dia de Sant Josep de 1992, un cotxe bomba va esclatar darrere de L’Aliança -el centre social i cultural del poble-, i va matar un artificier de la Guàrdia Civil. Tothom ho va interpretar com la venjança d’ETA i com un toc d’alerta a la població per la seva suposada col•laboració en la desarticulació del comando Barcelona de deu mesos abans.

El documental “295 dies” reconstrueix el clima que es va viure a Lliçà d’Amunt i a Granollers aquells deu mesos de 1991 i 1992, a partir d’una trentena de testimonis.


TRÀILER
.

» Text complet

16/05/2014: "Hotel Europa"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 21 de maig.

Mentre els ciutadans i els polítics populistes protesten, el nord d’Europa continua destinant fons a les economies en crisi del sud d’Europa. La desocupació juvenil als països riberencs de la Mediterrània duplica i quadruplica la dels Països Baixos i cada vegada més joves dels sud se senten atrets pel nord d'Europa.“Hotel Europa” segueix la vida i la feina d’una infermera geriàtrica d’Alacant, de dos soldadors portuguesos, d’un italià que treballa a l’empresa de tecnologia ASML i d’un grup de constructors de bastides grecs, per conèixer quina és la seva experiència als Països Baixos i per copsar què aprèn de tots ells el país d’acollida.

El documental es pregunta si una millor coordinació del mercat de treball europeu no és la millor manera de combatre l’elevat atur juvenil en els països anomenats PIGS (Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya). O si aquests joves immigrants 2.0 d’entre vint i trenta anys no són realment els primers europeus autèntics? Són emprenedors, tenen talent, són flexibles i parlen idiomes... I es pensaven que Europa era una unió.

Segons Philippe Legrain, economista, assessor del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i autor d’“Aftershock: Reshaping the World Economy After the Crisis” (2010), la lliure circulació de treballadors és la solució per combatre la desigualtat econòmica a Europa.Producció: VPRO Television
Directora: Sabine Lubbe Bakker .

Següent© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.